Sunday, 16 September 2012

PC FAIR MITC MELAKA

ASSALAMUALAIKUM uolz..arini MZP hapy sgt2..uolz nk tau knp???ok..cerite nye cm nih...arini MZP jalan2 la kat PC FAIR MITC MELAKA..dh abis k..x pyh nk sbuk2 g skang!..haha...MZP sbnr nye  tmn kwn baik MZP beli tetikus mondok coz mouse die dh rosk...so...pusing punye pusing lastly jumpe gk la mouse yg berkenan di ati die tuh...so, ape lagi..beli je la kn...

MZP lak bli mouse pad..kelasss kau mouse..siap ade pad lagi..ahakz...opss...ape yg penting uolz..mouse pad MZP ni wajib la kaler pink ye..x de sunat2 dh..haha...then, dh dpt ape yg diperlukan untuk kehidupan seharian tuh..MZP n kwn2 jalan2 plak kat area luar PC FAIR tersebut..wah...mcm2 ade....retis pun ade kau.....tp MZP x knl sgt la kn...ahakz...ops....

eh..eh..dahaga nye anak tekak ni..beli air dulu..jom...beli milo ais...YA ALLAH..lega nye tekak ni bile air singgah @ lalu @ menyusur dilaluan tekak menuju ke perut...eh..yeke terus ke perut???ntah la..x sure la plak..hehe..:)

jalan punye jalan punye jalan...(brape byk jalan daa)..tetibe ade akak ni dtg....."dik, dtg dgn kuarge ke?...akak ade novel nak bg nih..free je".eh..eh..terkezut mak jemah uolz..ade org nk bg novel free..baik btl ati akak tu kan....tp sbnrnye booth tmpt akak tu adalah hak milik karya seni....dorg mmg akan bg novel free bile nmpk org lalu lalang dpn booth dorg..(nsb baik kami ni bkn lalang)haha...

eh, ape lagi...sape  x mau novel free kan...ni kalau nk beli mau hmpir RM50 melayang msuk akaun kedai buku ni kalo g bli mane2 kdai buku...oii MZP, opcoz la kdai buku...bkn kedai kasut..ape la ko ni..ahakz(marah diri sendiri..apekehal?)


thanz banyak2 akak sbb bg kami novel free...2 bijik sorg plak tuh..perghh..uolz nk tau novel pe...ni dia novel nye...------------>



ni la novelnye

dan ini juga

so..setel about novel..now pasal derma menderma..MZP bkn nk gtau MZP ni baik uolz..tp MZP derma la jgk untuk scratch....ape tu??haha...derma ni sbnrnye untuk kebajikan kucing2 n anjing2 jalanan...untuk pembiayaan perubatan, makn minum, tmpt tinggal n yg sewaktu dgn nya lah....even mereka ini adalah binatang tetapi mereka pon ade hak untuk hidup di atas muka bumi ALLAH ini...


haiwan ni kan penyeri dunia...so seeloknya kta ni jage mereka..kbn bunuh, sepak, terajang mereka sesuka ati...ish..MZP benci org yg x ske binatang nih....kalo uolz nk tau lbh lanjut uolz blh la like page 'Kucing Terbiar & Anjing Jalanan' di FB atau link nye  http://www.facebook.com/ktaj0311..jgn lupe like tau...

MZP rase smpai cni je kot cerite MZP, lain kali update lagi ya..thanz uolz....

~~heart uolz ketat2~~



Wednesday, 29 August 2012

***RAYA 2012***

ASSALAMUALAIKUM uolz....sht???alhamdulillah...sempat juga kita sambut aidilfitri pada tahun ni ye..tahun ni MZP seronok sgt smbut raye..tp kadang2 MZP rase mcm suasana x begitu nk raye..adik2 MZP pon ckp mcm tu..xtau la knpe..tp xpe..kat sini..MZP nk share gambar rya we ols....watever la uols nk ckp pe pon kan..ahakz....



Ni ngan adik MZP, mira nama nye...sbln raye ni..nk kuar g soping uols...


Ni ngn mak n ayah MZP...ngn adik2 jgk...
dan byk lagi gmbar2 MZP uols..ade gmbarskali ngn kwn time skolah dulu..die dh kwin raye ke 3 baru ni..hah??MZP??lmbt lg nk kwn uols..hahah




 











p/s: tapi syg..gambar abang sulong MZP x de sbb die raye umah mentua die..hoho..tp gmbr ygMZP pgg baby tu..anak die..pada hari raya ketiga..ahakz....

BE MINE ~ TASHA MANSHAHAR~


ASSALAMUALAIKUM uols..sht??kehkeh....uols penah dgr x lagu be mine nyanyian tasha manshahar???MZP penah dgr..mula2 dgr kat youtube time tuh....xsgka plak sodap didgr lagu nye..hik2..jom la kte nyanyi same2..org nye cntik tau...ble MZP search kat pakcik google kn..die ni bakal cikgu tau..ha..mane2 jejaka ensem mensem tu..blh la nk ngurat kn.....


Bermula di Facebook
You IM I dulu taktahu malu
I malas nak layan
So I buat taktahu

You terus cuba dan mencuba
Sehingga I jatuh cinta
Gatalnya diri you
Membuat I terjatuh

Bila kita dah start mengada
Kita selalu keluar sama
Borak panjang panjang
Makan dan tengok wayang

Sikit sikit je I merajuk
You selalu sabar pujuk
Tapi sebenarnya
I cuma test you saja

Chorus
Let me tell you that I love you
And I never wanna wrong you
Take my hand baby
Come, go through with me
Let me tell you that I miss you
And I never wanna lose you
You’re my heart baby
My life is incomplete without you

Dalam pada I gembira
Sometimes I feel so sad juga
Cause you dah berpunya
But I always want you to be mine forever
Please be mine forever



video
Be Mine ~ Tasha Manshahar

p/s: bez nye lagu ni....

RESIPI~PUDING TAUHU

ASSALAMUALIKUM...hi uols...arini MZP nk share 1 resipi...resipi ni sgt la sdp rasenye...puding tauhu....simple je nk buat..mkn pon sdp...cume kne rjin je la nk membuat nye..resipi ni mak cik yang ajar buat.sbb dulu die penah buat time open house...MZP mkn...sdp la pulak kn..jd MZP pon buat la...MPZ penah buat & bawak kat sekolah time jamuan perpisahan form5 dulu..alih2..cikgu mintak 1 tupperware mintk bwk balik..ahakz....eh...melalut lak MZP ni kn...jom..kte tgk bahan-bahan & cara membuat nye....




BAHAN-BAHAN

1/2 paket agar-agar kering
7 cawan air
1tin susu cair
1 tin susu pekat
1 cawan santan
1 tin laici


CARA-CARA MEMBUATNYA

  • masukkan 7 cawan air dan agar-agar2 kedalam periuk & di letakkan di atas api yang x terlalu kuat....
  • sambil tu, kacau la sket bahan-bahan dalam periuk tu kan....sambil masukkan susu cair, susu pekat dan santan....
  • kacau lagi sampai la agar2 tu cair dgn sempurna....
  • bile dah xde agar2 yg berketul..boleh la masukkan kedalam bekas & kemudian, masukkan kedalam peti sejuk selepas agak sejuk..
  • bila dak agak keras, boleh la masukkan laici dan air nya sekali.tp jgn lupe, potong kecik2 dulu laici tu tau...
  • tada...siap..boleh dimakan....
Gambar dari google..hehe

P/S: kalo x mau gune laici, blh jugk gune rambutan ke, laici ke..cpon ape2 je la mengikut kesukaan anda...



Monday, 27 August 2012

RESEPI ~ KEK BATIK

Hi uolz...arini MZP nk share 1 resipi la kn...reseipi ni MZP amik ngn sorg kwn...thanz ya my lovely fren....NORHIDAYAH BINTI ABDUL KADIR...hehe (*,*)..kek ni MZP buat mse raya baru ni...MZP buat 2 kali tay...time hari raya pertama n kedua..walaupun x berapa nk menjadi tp akgirnya kek MZP tu abis la jgk kn...ahakz...tp kn MZP plik tau....pasal name resipi ni....die ni 'kek' ke 'biskut??kompius..kompius..kompius..pape pon...bnda nye tetp same..hoho,,jom kte tgk resipi nye...chekitout..
 |
 |
 |
 |
 V

BAHAN-BAHAN


1) milo 3/4 cawan

2) serbuk koko 1/4 cawan
3) biskut marie 1 paket
4) susu pekat 3/4 tin
5) buttercup 250g

CARA-CARA


1) panaskan kuali...nk gune pan pon blh ok....

2) masukkn buttercup...tp kalo x nk buat byk..masuk kn separuh je dripada 1 ketul buttercup tu tau.... TAPI..jgn buka api yg terlalu kuat..kecilkan ye....
3) bile dh cair butter tu...masuk kan la milo, serbuk koko dan susu..kalo nk manis masuk kn terus susu 1 tin..haha..jgn msukkn tin sudh...nnti ade yg x smpt nk mkn....
4) kacau smapai semua bahan2 tu sebati & x da yg berketul2.....
5) then..masukkn biskut marie yg telah di patah2 kn...di karate2 kn.......tp jgn smpai lebam (hancur)..cukup la patahkan kepada 2 bahagian jew ye....
6) kacau smpai rata..kemudian tutup api...then masukkan ke dalam loyang atau mane2 bekas la...tunggu sedikit sejuk dan msukkn dlm ice box..peti ais lah!....
7) bile dh agak keras..blh potong n aummmm..makan...



 
  ini gmbar dari pakcik google ye..gmbar kek
 batik MZP x smpt ank snap...lupe..hehe


~SELAMAT MENCUBA~


P/S: Kalo x jadi jgn marah MZP ye...hehehe..mungkin ade step yg x btol tu...(cover diri sendiri)


Saturday, 7 July 2012

Ulasan Novel ~Usai...Aku Terima Nikahnya~

ASSALAMUALAKUM..hi uolz..waa..lamenye MZP x update blog.maklum la..bz sket skang nih..dh final sem....sem dpn dh internship....tp xpe...kali ni MZP nk share pasal 1 novel yg dh lame MZP beli..tp baru tadi je abis bace...pergh....sgt mengambil masa yg lame untuk abiskan....hehehe....pape pon..jum kte tgk sedikit sebanyak berkaitan novel ini..



TAJUK
Usai...Aku Terima Nikahnya


HARGA
Sem. Malaysia: RM19.00
Sabah/Sarawak: RM22.00

KELUARAN
Karya Seni

NOVELIS
Umie Nadzimah

MUKA SURAT
493++

SINOPSIS
Puteri Nur Aina, tidak pernah mengharapkan kehidupan indah di atas pernikahan terpaksanya dengan Iskandar hafiz. Baginya perkahwinan ini adalah penyelamat kepada dirinya yang derita dan dikongkong oleh keluarga angkatnya. Takdir telah menentukan mereka suami isteri telah jatuh cinta dan melalui fasa bahagia alam rumah tangga.
Namun, episod gembira cinta mereka tidak disenangi oleh beberapa pihak yang menyebabkan Iskandar Hafiz amat tertekan. Lalu keputusan yang diambilnya secara tidak sengaja telah menyebabkan Puteri Nur Aina sedih lagi terluka.
Dalam masa yang sama muncul sahabat baik Iskandar Hafiz, Megat Khalif yang telah jatuh cinta pada Puteri Nur Aina pada pandangan pertama lagi, dan sanggup berkorban apa sahaja demi melihat 'puterinya' tersenyum bahagia semula.
Dia tidak berputus asa menunggu sehingga Puteri Nur Aina dapat melupakan Iskandar Hafiz dan menerimanya dengan sepenuh hati. Malangnya, apabila Puteri Nur Aina mula menerimanya, Iskandar Hafiz kembali menagih kasih....
Puteri : "Hadirmu bagaikan seorang wira, menyelamatkan aku dari lembah sengsara, yang mengajar apa itu rasa cinta dan erti perasaan. Namun, yang seorang lagi cukup sempurna, setia mengubati lukaku, sentiasa ada saat aku memerlukan. Tanpamu aku lelah..."
Abang Is : "Kau bukannya yang pertama di hati, namun kaulah perempuan pertama aku nikahi, sehingga lidahku menjadi kelu untuk menyebut nama yang lain, menjadikan hanya dirimu perempuan terakhirku..."
Khalif : " Rasa cinta padamu tidak pernah pudar, walaupun nyawa bercerai dengan badan. Apa yang kuinginkan, hanyalah kebahagiaan dirimu, Puteriku...."
Apakah kesudahan kemelut kisah cinta mereka? Temui jawapan akhirnya dalam Usai.... Aku Terima Nikahnya


Komen MZP: blh tahan la novel nih...ade makna yang mendalam...MZP bg 6/10...perjalanan usia watak dlm nivel ni bermula sejak remaja sehingga berusia awl 40-an..jarang novel buat cerita yang mcm nih....puteri ni 1st kawin dgn Iskandar, kemudian cerai then kawin dgn Khalif, kwn baik Iskandar..tp x lame kemudian Khalif meninggal disebbkan penyakit brain tumor...akhirnya Puteri kawin semula dengan Iskandar..Puteri dikurniakan 2 oarng anak..nak tau sape??ha...jgn lupe beli novel ni tau..
chow dulu...zazzzzz...

Monday, 5 March 2012

LIRIK LAGU ~ ASMIDAR VBSR (BIAR SAMPAI KE BINTANG) ~

ASSALAMUALAIKUM uolz....hope uolz sihat la yew....ape korg buat arini???MZP arini  pnt la...ade ksls petang td...(kelas 3 jam jekot arini)..uols tengok x rancgan TV3 yang pasal VOKAL BUKAN SEKADAR RUPA???MZP x tgk la tp MZP tahu la sape yg meng kan..asmidar kan3...ekekeke.sore die bez tau....kite ni nak jadi penyanyi x semestinya kne ade rupa..yg paling utama ialah bakat..kalo rupa ade tp bakat x seberapa...terima ksh byk2 jela...MZP pon x tringn nk dgr lagu die...hahaha...MZP suka sgt lagu BIAR SAMPAI KE BINTANG ni...lagu ni bagi makna yang tersendri tau...kalo x cye..nah...amik uolz...lagu asmidar ni..dongar sendiri eh....


ASMIDAR
VOKAL BUKAN SEKADAR RUPA


BIAR MIMPI-MIMPI KITA
JEJAK SAMPAI KE BINTANG
WALAU HARUS MENGGAPAI AWAN
MENONGKAH ARUS INI

AKU TAHU BUKAN MUDAH
TAPI MIMPI INI HARUS SATU

TIADA GUNUNG YANG TERLALU TINGGI
TIADA LAUT YANG TERLALU LUAS
TUK MEREKA YANG MEMISAHKAN KITA
DARI MIMPI-MIMPI KITA INI
JANGAN RESAH INI TAKDIR
TUHAN MENDENGARNYA
TUK MEMBAWA MIMPI-MIMPI KITA

BIAR MIMPI SAMPAI KE BINTANG
KERNA KITA SEMUA TAHU
KERANA INI IMPIAN
SETIA SATU DARI KITA


TIADA GUNUNG YANG TERLALU TINGGI
TIADA LAUT YANG TERLALU LUAS
TUK MEREKA YANG MEMISAHKAN KITA
DARI MIMPI-MIMPI KITA INI
JANGAN RESAH INI TAKDIR
TUHAN MENDENGARNYA
TUK MEMBAWA MIMPI-MIMPI KITA
MENUJU KE BINTANG



video




Thursday, 1 March 2012

LIRIK LAGU ~~BEGINI CARANYA (SHAHEIZY SAM/YANA SAMSUDIN)

ASSALAMUALAIKUM uolz...arini MZP nk share 1 lirik lagu nih...bez sesgt ble MZP dgr lagu ni ta..al -maklumlah...MZP ni mnt shaheizy sam..ensem kowt...ahakz..kalo x silap MZP kn, dulu shaheizy sam ni dulu ade group hip hop tau..tp skang xtau la cm ne kn...so,jum kte karok..yeehaaa...





SAM: AKU TAK BISA MENGATAKAN PERKATAAN
          KELU LIDAH BILA BERDEPAN KAMU

YANA: PERCAYA PADA NALURI HATIKU
             YANG NYATA SUDAH ADA DEPAN MATA

SAM: TAPI AKU MASIH BELUM MENGENALMU

YANA: UNTUK MENIKMATI RASA SEBENAR-BENAR CINTA

SAM: AKU ATHU DI MANA NAK CARI CINTAMU
          DI SINI TAK MUNGKIN MENGALAH
          DENGAN APA YANG MENDATANG

YANA:YANG KU TAHU KU CUBA TERBAIK UNTUKMU
            YANG INDAH JADIKAN KENANGAN
            YANG DUKA PERBETULKAN

SAM: INI CARANYA BAGI DIRIKU

YANA: CARANYA BAGI DIRIKU

SAM: TAPI AKU MASIH BELUM MENGENALMU

YANA: UNTUK MENIKMATI RASA SEBENAR-BENAR CINTA

SAM: AKU TAHU DIMANA NAK CARI CINTAMU
          DISINI TAK MUNGKIN MENGALAH 
          DENGAN APA YANG MENDATANG

YANA: YANG KU TAHU KU CUBA YANG TERBAIK UNTUKMU
             YANG INDAH JADIKAN KENANGAN
             YANG DUKA PERBETULKAN

SAM: AKU TAHU DI MANA NAK CARI CINTAMU
          DISINI TAK MUNGKIN MENGALAH
          DENGAN APA YANG MENDATANG

YANA: YANG KU TAHU KU CUBA YANG TERBAIK UNTUKMU
             YANG INDAH JADIKAN KENANGAN
             YANG DUKA PERBETULKAN

SAM: INI CARANYA BAGI DIRIKU

YANA: CARANYA BAGI DIRIKU


video


P/S: sweet dorang ni kan...






Tuesday, 28 February 2012

RESIPI ~ SPAGHETTI DAGING

ASSALAMUALAIKUM...hi uols....dh lame xupdate psl resipi kn..(mcm la MZP dh byk update resipi sblm ni kn)...MZP sukeeeee sgt mkn spaghetti tp yg ade daging la...cdp tau...bez sgt2...MZP blajar buat spghetti ni dgn auntie MZP...bese la kn....die duk kat dpur, MZP pon sbuk le nk menengok die msk ape...ok..jom kte mula memasak....yeehaa...

BAHAN-BAHAN

1/2 paket spaghetti (x kisah jenama ape pon)
1/2 tin sos spaghetti (pon x kisah jenama ape)
3 ulas bawang putih - dicincang
1 labu bawang besar - dicincang
1/2 paket daging kisar (jenama ape pon blh)
saderi dan lobak (bajet sendiri ye nk byk mana)
sedikit garam
sedikit gula
sedikit serbuk perasa
sedikit serbuk lada hitam
minyak masak untuk menumis


CARA-CARA 

  1. Rebus spaghetti sehingga lembut, kemudian toskan.
  2. Masukkan minyak kedalam kuali,kemudian masukkan bawang besar & bawang putih
  3. Tumis sehinnga kekuningan.
  4. Masukkan daging cincang td kemudian masak sehingga daging tersebuat separuh masak.
  5. Masukkan sos spaghetti, biarkan sos seketika di dalam kuali.
  6. Masukkan saderi & lobak
  7. Masukkan garam, gula, serbuk perasa & serbuk lada hitam
  8. Bila dh agak2 masak tu..blh la hidangkan bersama mee spaghetti. Nak taburkan sedikit daun sup pon blh...

aishhh...dh meleleh air liuq MZP..lapo ni..nk gi msk dulu la..ekekeke..bye uolz...

**SELAMAT MENCUBA**



Saturday, 18 February 2012

ULASAN NOVEL - RINDU CINTAKU

ASSALAMUALAIKUM uolz...semoga sht2 semua yer...kalo rase x berapa siht tu....jgn segan2 jupe doc...doc x mrh pon kte slalu bertandang ke klinik mereka...malah mereka hepy tau..nk tau sbb ape???sbb mereka akn dpt duit...(klinik swasta)...hahahha.eh...ape MZP melalut nih..udah2....ekceli..MZP nk sharing maring caring pasl 1 novel ni....RINDU CINTAKU...novel ni kesinambungan daripda OMBAK RINDU & CINTA...TIADA AKHIRNYA...



TAJUK
Rindu Cintaku

TERBITAN
Intens Idea International Sdn.Bhd

MUKA SURAT
634++

NOVELIS
Fauziah Ashari

HARGA
RM 23.90 (Sem. Malaysia)
RM 26.40 (Sabah/Sarawak)

SINOPSIS
Izzah tercari-cari ketika dirinya hilang ingatan. Mimpi-mimpi ngeri tentang suaminya berkunjung datang dalam kotak minda menambah kekeliruan, menjadikan dia kedinginan dalam cinta Hariz yang sentiasa membara. Izzah pulih saat konflik memuncak dan dia tak berdaya untuk menggalas beban yang membelenggu hati bila cinta suami ditagih insan lain walau maruah menjadi taruhan.

Hariz yang keresahan terus dilanda tsunami permasalahan. Neraca karma beralun ganas melibas keegoaannya. Hariz hilang punca, hilang kuasa dan hilang Izzah. NAmun membuang cintanya pada isteri tercinta tidak pernah wujud dihatinya walau dalam keterpaksaan.

Andainya mampu ditebus kesilapan apakah harga yang perlu dilunaskan? Rumahtangga? cinta tak kesampaian? Kesetiaan? Maruah? Atau.... Nyawa?

KOMEN MZP
Dulu MZP minat sgt cter novel rindu tau...pastu tetibe ada lak novel nih..MZP pon ape lagi..beli le...tp kn...sedikit kekecewaan la yg MZP alami tp xde la smpai kne jumpe doc..bg MZP novel ni x menarik sgt...
mgkin novelis dh kehabisan idea untuk menghidupkan lagi wtak nih
tersgt la terseksa nk menghabiskn cter nih...hahahha...ish..xtau la nk komen pe..pape pon xslh kte mmbaca kn..menambhkn pengetahuan...MZP bg 2.5 bintag daripda 5 bintang....

**CINTA INI TAK AKAN HAKIS, CUMA KEALPAAN YANG MENGGURIS**


ULASAN NOVEL - BUKAN TERLARANG

ASSALAMUALAIKUM uolz....hope semua happy2 yer....don't sedih2...kali ni MZP nk sharing maring pasal 1 novel ni tau....tajuk die BUKAN TERLARANG..agak2 korang buku ni bez x....hurrmm...pape pon jum kte skodeng novel ni  dulu...





TAJUK
Bukan Terlarang

TERBITAN
Tintarona Publications Sdn.Bhd

MUKA SURAT
883++

HARGA
RM 35.00

NOVELIS
Nur Hazma

SINOPSIS
Maisara merenung lama wajah Imran yang sedang lena, lelaki yang terpaksa dikahwininya. Sememangnya hati Maisara rela bersuamikan Imran. Sejak zaman sekolah lagi dia mencintai Imran. Namun, cinta itu tetap menjadi rahsia hatinya
Sesungguhnya, Maisara mencintai lelaki itu sepenuh jiwa raganya dan melaksanakan tanggungjawabnya sebagai seorang isteri dengan rela sedangkan Imran menganggapnya tidak lebih daripada seorang sahabat baik. Perkahwinan mereka pun atas dasar terpaksa. Cinta Imran hanya untuk Tina.
kemesraan Imran terhadapnya sebagai pasangan suami isteri hanyalah lakonan semata-mata, demi menjaga hati emaknya yang amat menyayangi Maisara sebagai seorang menantu. Namun Maisara tidak tahu sampai bila dia mampu nertahab, merelakan dirinya seumpama pohon yang semakin layu kerana tidak disiran. Dia mahukan keadilan untuk dirinya dan maruahnya sebagai wanita.
Mampukah dia meraih cinta Imran atau akan berkuburkah perkahwinan mereka seperti yang telah dirancang oleh Imran.

KOMEN MPZ
Novel ni kwn baik MZP yg punyer..time nk cuti sem baru ni MZP borrow la kan nk bwk balik kg..nnt ble boring kat kg MZP bace la novel nih....kwn MZP ckp novel ni sdp..eh..sdp???mcm blh mkn plak kn...hahaha....ok..smbung, dh la mahal wooo....tp xpe..bkn duit MZP..ahakz....
so...komen MZP psl novel ni kn....huurmm...xla bez sgt...huhuhu..jgn mrh ye..novelis terlalu banyak mengulangi ayat yg sama...so ble bace pon persaan jd mcm dh boring sbb terlalu byk perkara yg sepatutnya xperlu diulang tp novelis ni ulang..smpai kadang2 2 muka surat bnda yg same nk kne bace....aiyokk..pnt lor...watak dlm novel ni xde la menonjol dr segi personaliti mahupun dr segi keadaan hidup..maksudnya...Maisara n Imran bukan la anak Dato' ke..anak Tan Sri ke..namu mereka hanya lah org kebanyakkan n mereka bekerja di KL.....
Jalan cerita x terlalu menarik..bese2 je...kih..kih..kih...cukuplah sekadar mengisi masa lpg MZP n menambah ilmu pengetahuan...
Takat ni dulu la komen MZP psl novel ni ye..xnk komen lebh2...MZP bkn juri....hahahaha....

"cinta bukanlah suatu cagaran!"


Tuesday, 14 February 2012

ULASAN NOVEL M.A.I.D

ASSALAMUALAIKUM...hai uolz.....uatpe tuh....arini MZP nk update psl satu novel ni tau...perghhh..bez kot novel nih..nak tau novel ape..jum kite skodeng...ekekeke




TAJUK
M.A.I.D

HARGA

Semenanjung: RM26.00
Sabah/Sarawak: RM29.00

KELUARAN
Kaki Novel

SINOPSIS
Pengembaraan Noorul ke alam yang serba baru bermula semenjak menjadi pembantu rumah di penthouse mewah seorang lelaki kacak bernama Harris Tan Sri Hamdan, yang cerewetnya mengalahkan nenek kebayan. Oleh kerana sifatnya yang cerewet itu, Noorul menggelar Harris Mr. F. Kenapa F, bukan G atau H? Kerana F itu adalah untuk ‘fussy’ atau di dalam bahasa Melayunya cerewet! Semua yang Noorul lakukan sentiasa mengundang tengkingan dan jelingan tajam Mr. F.

Daripada berbalas-balas nota berkaitan dengan kerja pada awalnya, entah bagaimana mereka boleh makan semeja. Semakin lama Noorul mengenali Mr. F semakin banyak pula sebab yang dia temui untuk mencintai lelaki itu.

Fitnah yang melanda menyebabkan Noorul dan Mr. F terpaksa dinikahkan. Gusarnya hati, Allah sahaja yang tahu kerana dia tidak pasti sama ada Mr. F boleh menerimanya sebagai isteri atau tidak. Noorul mula berteka-teki sendiri tentang siapa dalang di dalam penyebaran fitnah ini. Adakah angkara Asyraf, yang sememangnya berdendam dengan Noorul? Atau pun, musuh perniagaan Tan Sri Hamdan? Mampukah Noorul dan Mr. F melayari bahtera rumah tangga bersama? Bagaimana pula dengan Elisa yang sememangnya cintakan Mr. F? Apa pula yang akan terjadi apabila Nurina, bekas kekasih Mr. F pulang ke Malaysia untuk menagih kembali cinta daripada lelaki itu? Haikal pula, dapatkah menerima Noorul, orang yang dicintainya sebagai kakak ipar?


komen MZP ttg novelMAID ni kn...sgt bez tau....asyik gelak sensorg je smbil bace novel ni..pape pon still ade part2 yg sedih la...part sedih x kn nk gelak kn..so ngis la....wooaaa....kalu uolz nk tau lbh lanjut..jgn lupe dptkn novel ni tau.....

Wednesday, 25 January 2012

LYRICS FOR THE REST OF MY LIFE MALAY VERSION BY MAHER ZAIN


ASSALAMUALAIKUM n salam sejahtera uolz....uolz buat pe tuuuuu????hope hapi2 la yer....so, nk tau ape MZP nk share ngn uolz????hehehe..lirik lagu la..blh kte nyanyi same2 kan...siapakah penyanyinya???(smbil angkat2 sebelah kening...) ekekeke...jeng3....MAHER ZAIN...

MAHER ZAIN
So, skang MZP nk share lagu Maher Zain version melayu untk tajuk 'FOR THE REST OF MY LIFE' lgu ni sgt3 la bez..mcm lgu insyaALLAH gk yg version malay tuh....even Maher Zain kne nyanyi dlm BM tp still menusuk kalbu ble dgr.....alhamdulillah..die mampu menyanyi dlm bahasa ibunda kte......tp xtau la die phm ke x bhsa kte ni..ekekeke..pape pon..jum layannnnnn....zaasssss....

************************************
AKU BERSYUKUR KAU DI SINI, KASIH
DI KALBUKU MENGIRINGI
DAN PADAMU 
INGIN KUSAMPAIKAN
 KAU CAHAYA HATI
DULU KUPALINGKAN DIRI DARI CINTA
HINGGA KAU HADIR UBAH SEGALANYA

OOOOO

INILAH JANJIKU KEPADAMU

KORUS:

SEPANJANG HIDUP BERSAMAMU
KESETIAANKU TULUS UNTUKMU
HINGGA AKHIR WAKTU
KAULAH CINTAKU, CINTAKU
SEPANJANG HIDUP SEIRING WAKTU
KINI DAN SELAMANYA
AKU MILIKMU 
YAKINI HATIKU
KAU ANUGERAH SANG MAHA RAHIM
SEMGA ALLAH BERKATI KITA
KUBERSOA, KAU DAN AKU DI JANNAH
KUTEMUKAN KEKUATANKU DI SISIMU
KAU HADIR SEMPURNAKAN SELURUH HIDUPKU

OOOOO

INILAH JANJIKU KEPADAMU

[KORUS]

YAKINI HATIKU 
BERSAMAMU, KUSEDARI INILAH CINTA
TIADA RAGU
DENGARKANLAH KIDUNG CINTAKU YANG ABADI
*********************************************

**HAYATI DENGAN MATA HATI**







ULASAN NOVEL ~SEKEBUN BUNGA CINTA~


ASSALAMUALAIKUM uolz...hope sht semua ok....hehehe...orite..now MZP nk share info psl satu novel nih..no bad la novel ni..chewah....omputih gtu ye..bkn pe..kalu uolz nk tau...novelis novel ni mmg pndai skeaping..eh...speaking la..hihihi...nk tau sbb ape????kne la beli n baca novel nih...hehehehe..nk tau novel ape??jum kite tgk!!!!

ha...ni la novel nye...

sedikit info psl novel nih...

SINOPSIS
Faris Aqiel bukan lelaki yang mudah menyerahkan hatinya kepada sesiapa. Walaupun seribu gadis yang hadir, mereka cuma datang dan pergi. Kehadiran Airis Jasmyn mengertikan satu rasa dihati. Tetapu, masakan hatinya boleh terpaut pada si gadis 'boyish' itu.

Tanpa ragu-ragu, Faris melafazkan cinta. Dia benar-benar ingin Jasmyn tahu isi hatinya. Malangnya, rasa yang dihulur dibiarkan sepi. Mana tahu hatinya yang disangka kental itu sangat rapuh. Lalu, dia membawa diri ke Kota Wellingtin. Hairannya, hati Jasmyn terlalu hiba selama ketiadaan lelaki itu. Kerana ego yang tinggi, disingkir jauh segala perasaan. Dia tidak mahu dibaluti kekesalan walau sedikit pun!

Faris kembali ke tanah air. Rasa kecewanya sudah sirna. Namun begitu, pertemuan semual dengan Jasmyn meruntun jua hati lelakinya. Ketika itu, hadir Zara Yumna meneutralkan rasa cintanya terhadap Jasmyn. Akhirnya, dia mengambil keputusan untuk melamar Zara. Saat mereka ingin didatukan, Jasmyn pula hadir mengakui rasa cinta yang terpendam sekian lama dijiwanya. Sayangnya, cinta itu sudah menjadi serpihan-serpihan halus yang todak bisa dicantum kembalu. Ketika itu barulah Jasmyn sedar bahawa cinta tidak semestinya dimiliki.

HARGA
RM 22.00

HALAMAN
536++

KELUARAN
Alaf 21

NOVELIS
Liyana Zahim (cantik tau)

TARIKH TERBIT
20 Ogos 2011 

komen MZP: novel ni sgt sesuai bg remaja especially yg still stdy kat IPT..tp sape2 nk bce pon blh..xjd hal lo...hehehe...watak Jasmyn ni sgt la sempoi...Jasmyn ske sgt cari gaduh ngn Faris...tp sgt x sgka dorg ni sbnrnya saling suka sama suka...Faris dh luahkan perasaan die kat Jasmyn tp si Jasmyn ni hati krs sgt..die xgtau yg die ske kat Faris..dats y Faris bwk diri gi oversea smbung stdy dlm master..on the same time, Faris knl la ngn Zara Yumna...tp Faris xde persaan pon kat Zara cume Zara je yg bertepuk sebelh tgn sbb ske kn Faris..tp Zara bkn seorg yg jenis ske memaksa..bg die, ckup sekadar Faris sgup mendegar luahan ati nya n sanggup berada di sampingnye..so, Jasmyn pulak,ego yg agak tinggi membuatkn die merana..tp dun worry, sbb lastly dorg bersama gk..nk tau kisah mereka...cpt2 la beli novel ni tau..xrugi....

**BETAPA CINTA ITU PERLU TATKALA ADA UTUSAN RINDU**