Sunday, 16 September 2012

PC FAIR MITC MELAKA

ASSALAMUALAIKUM uolz..arini MZP hapy sgt2..uolz nk tau knp???ok..cerite nye cm nih...arini MZP jalan2 la kat PC FAIR MITC MELAKA..dh abis k..x pyh nk sbuk2 g skang!..haha...MZP sbnr nye  tmn kwn baik MZP beli tetikus mondok coz mouse die dh rosk...so...pusing punye pusing lastly jumpe gk la mouse yg berkenan di ati die tuh...so, ape lagi..beli je la kn...

MZP lak bli mouse pad..kelasss kau mouse..siap ade pad lagi..ahakz...opss...ape yg penting uolz..mouse pad MZP ni wajib la kaler pink ye..x de sunat2 dh..haha...then, dh dpt ape yg diperlukan untuk kehidupan seharian tuh..MZP n kwn2 jalan2 plak kat area luar PC FAIR tersebut..wah...mcm2 ade....retis pun ade kau.....tp MZP x knl sgt la kn...ahakz...ops....

eh..eh..dahaga nye anak tekak ni..beli air dulu..jom...beli milo ais...YA ALLAH..lega nye tekak ni bile air singgah @ lalu @ menyusur dilaluan tekak menuju ke perut...eh..yeke terus ke perut???ntah la..x sure la plak..hehe..:)

jalan punye jalan punye jalan...(brape byk jalan daa)..tetibe ade akak ni dtg....."dik, dtg dgn kuarge ke?...akak ade novel nak bg nih..free je".eh..eh..terkezut mak jemah uolz..ade org nk bg novel free..baik btl ati akak tu kan....tp sbnrnye booth tmpt akak tu adalah hak milik karya seni....dorg mmg akan bg novel free bile nmpk org lalu lalang dpn booth dorg..(nsb baik kami ni bkn lalang)haha...

eh, ape lagi...sape  x mau novel free kan...ni kalau nk beli mau hmpir RM50 melayang msuk akaun kedai buku ni kalo g bli mane2 kdai buku...oii MZP, opcoz la kdai buku...bkn kedai kasut..ape la ko ni..ahakz(marah diri sendiri..apekehal?)


thanz banyak2 akak sbb bg kami novel free...2 bijik sorg plak tuh..perghh..uolz nk tau novel pe...ni dia novel nye...------------>



ni la novelnye

dan ini juga

so..setel about novel..now pasal derma menderma..MZP bkn nk gtau MZP ni baik uolz..tp MZP derma la jgk untuk scratch....ape tu??haha...derma ni sbnrnye untuk kebajikan kucing2 n anjing2 jalanan...untuk pembiayaan perubatan, makn minum, tmpt tinggal n yg sewaktu dgn nya lah....even mereka ini adalah binatang tetapi mereka pon ade hak untuk hidup di atas muka bumi ALLAH ini...


haiwan ni kan penyeri dunia...so seeloknya kta ni jage mereka..kbn bunuh, sepak, terajang mereka sesuka ati...ish..MZP benci org yg x ske binatang nih....kalo uolz nk tau lbh lanjut uolz blh la like page 'Kucing Terbiar & Anjing Jalanan' di FB atau link nye  http://www.facebook.com/ktaj0311..jgn lupe like tau...

MZP rase smpai cni je kot cerite MZP, lain kali update lagi ya..thanz uolz....

~~heart uolz ketat2~~



Wednesday, 29 August 2012

***RAYA 2012***

ASSALAMUALAIKUM uolz....sht???alhamdulillah...sempat juga kita sambut aidilfitri pada tahun ni ye..tahun ni MZP seronok sgt smbut raye..tp kadang2 MZP rase mcm suasana x begitu nk raye..adik2 MZP pon ckp mcm tu..xtau la knpe..tp xpe..kat sini..MZP nk share gambar rya we ols....watever la uols nk ckp pe pon kan..ahakz....



Ni ngan adik MZP, mira nama nye...sbln raye ni..nk kuar g soping uols...


Ni ngn mak n ayah MZP...ngn adik2 jgk...
dan byk lagi gmbar2 MZP uols..ade gmbarskali ngn kwn time skolah dulu..die dh kwin raye ke 3 baru ni..hah??MZP??lmbt lg nk kwn uols..hahah




 











p/s: tapi syg..gambar abang sulong MZP x de sbb die raye umah mentua die..hoho..tp gmbr ygMZP pgg baby tu..anak die..pada hari raya ketiga..ahakz....

BE MINE ~ TASHA MANSHAHAR~


ASSALAMUALAIKUM uols..sht??kehkeh....uols penah dgr x lagu be mine nyanyian tasha manshahar???MZP penah dgr..mula2 dgr kat youtube time tuh....xsgka plak sodap didgr lagu nye..hik2..jom la kte nyanyi same2..org nye cntik tau...ble MZP search kat pakcik google kn..die ni bakal cikgu tau..ha..mane2 jejaka ensem mensem tu..blh la nk ngurat kn.....


Bermula di Facebook
You IM I dulu taktahu malu
I malas nak layan
So I buat taktahu

You terus cuba dan mencuba
Sehingga I jatuh cinta
Gatalnya diri you
Membuat I terjatuh

Bila kita dah start mengada
Kita selalu keluar sama
Borak panjang panjang
Makan dan tengok wayang

Sikit sikit je I merajuk
You selalu sabar pujuk
Tapi sebenarnya
I cuma test you saja

Chorus
Let me tell you that I love you
And I never wanna wrong you
Take my hand baby
Come, go through with me
Let me tell you that I miss you
And I never wanna lose you
You’re my heart baby
My life is incomplete without you

Dalam pada I gembira
Sometimes I feel so sad juga
Cause you dah berpunya
But I always want you to be mine forever
Please be mine forever



video
Be Mine ~ Tasha Manshahar

p/s: bez nye lagu ni....

RESIPI~PUDING TAUHU

ASSALAMUALIKUM...hi uols...arini MZP nk share 1 resipi...resipi ni sgt la sdp rasenye...puding tauhu....simple je nk buat..mkn pon sdp...cume kne rjin je la nk membuat nye..resipi ni mak cik yang ajar buat.sbb dulu die penah buat time open house...MZP mkn...sdp la pulak kn..jd MZP pon buat la...MPZ penah buat & bawak kat sekolah time jamuan perpisahan form5 dulu..alih2..cikgu mintak 1 tupperware mintk bwk balik..ahakz....eh...melalut lak MZP ni kn...jom..kte tgk bahan-bahan & cara membuat nye....




BAHAN-BAHAN

1/2 paket agar-agar kering
7 cawan air
1tin susu cair
1 tin susu pekat
1 cawan santan
1 tin laici


CARA-CARA MEMBUATNYA

  • masukkan 7 cawan air dan agar-agar2 kedalam periuk & di letakkan di atas api yang x terlalu kuat....
  • sambil tu, kacau la sket bahan-bahan dalam periuk tu kan....sambil masukkan susu cair, susu pekat dan santan....
  • kacau lagi sampai la agar2 tu cair dgn sempurna....
  • bile dah xde agar2 yg berketul..boleh la masukkan kedalam bekas & kemudian, masukkan kedalam peti sejuk selepas agak sejuk..
  • bila dak agak keras, boleh la masukkan laici dan air nya sekali.tp jgn lupe, potong kecik2 dulu laici tu tau...
  • tada...siap..boleh dimakan....
Gambar dari google..hehe

P/S: kalo x mau gune laici, blh jugk gune rambutan ke, laici ke..cpon ape2 je la mengikut kesukaan anda...



Monday, 27 August 2012

RESEPI ~ KEK BATIK

Hi uolz...arini MZP nk share 1 resipi la kn...reseipi ni MZP amik ngn sorg kwn...thanz ya my lovely fren....NORHIDAYAH BINTI ABDUL KADIR...hehe (*,*)..kek ni MZP buat mse raya baru ni...MZP buat 2 kali tay...time hari raya pertama n kedua..walaupun x berapa nk menjadi tp akgirnya kek MZP tu abis la jgk kn...ahakz...tp kn MZP plik tau....pasal name resipi ni....die ni 'kek' ke 'biskut??kompius..kompius..kompius..pape pon...bnda nye tetp same..hoho,,jom kte tgk resipi nye...chekitout..
 |
 |
 |
 |
 V

BAHAN-BAHAN


1) milo 3/4 cawan

2) serbuk koko 1/4 cawan
3) biskut marie 1 paket
4) susu pekat 3/4 tin
5) buttercup 250g

CARA-CARA


1) panaskan kuali...nk gune pan pon blh ok....

2) masukkn buttercup...tp kalo x nk buat byk..masuk kn separuh je dripada 1 ketul buttercup tu tau.... TAPI..jgn buka api yg terlalu kuat..kecilkan ye....
3) bile dh cair butter tu...masuk kan la milo, serbuk koko dan susu..kalo nk manis masuk kn terus susu 1 tin..haha..jgn msukkn tin sudh...nnti ade yg x smpt nk mkn....
4) kacau smapai semua bahan2 tu sebati & x da yg berketul2.....
5) then..masukkn biskut marie yg telah di patah2 kn...di karate2 kn.......tp jgn smpai lebam (hancur)..cukup la patahkan kepada 2 bahagian jew ye....
6) kacau smpai rata..kemudian tutup api...then masukkan ke dalam loyang atau mane2 bekas la...tunggu sedikit sejuk dan msukkn dlm ice box..peti ais lah!....
7) bile dh agak keras..blh potong n aummmm..makan...



 
  ini gmbar dari pakcik google ye..gmbar kek
 batik MZP x smpt ank snap...lupe..hehe


~SELAMAT MENCUBA~


P/S: Kalo x jadi jgn marah MZP ye...hehehe..mungkin ade step yg x btol tu...(cover diri sendiri)


Saturday, 7 July 2012

Ulasan Novel ~Usai...Aku Terima Nikahnya~

ASSALAMUALAKUM..hi uolz..waa..lamenye MZP x update blog.maklum la..bz sket skang nih..dh final sem....sem dpn dh internship....tp xpe...kali ni MZP nk share pasal 1 novel yg dh lame MZP beli..tp baru tadi je abis bace...pergh....sgt mengambil masa yg lame untuk abiskan....hehehe....pape pon..jum kte tgk sedikit sebanyak berkaitan novel ini..



TAJUK
Usai...Aku Terima Nikahnya


HARGA
Sem. Malaysia: RM19.00
Sabah/Sarawak: RM22.00

KELUARAN
Karya Seni

NOVELIS
Umie Nadzimah

MUKA SURAT
493++

SINOPSIS
Puteri Nur Aina, tidak pernah mengharapkan kehidupan indah di atas pernikahan terpaksanya dengan Iskandar hafiz. Baginya perkahwinan ini adalah penyelamat kepada dirinya yang derita dan dikongkong oleh keluarga angkatnya. Takdir telah menentukan mereka suami isteri telah jatuh cinta dan melalui fasa bahagia alam rumah tangga.
Namun, episod gembira cinta mereka tidak disenangi oleh beberapa pihak yang menyebabkan Iskandar Hafiz amat tertekan. Lalu keputusan yang diambilnya secara tidak sengaja telah menyebabkan Puteri Nur Aina sedih lagi terluka.
Dalam masa yang sama muncul sahabat baik Iskandar Hafiz, Megat Khalif yang telah jatuh cinta pada Puteri Nur Aina pada pandangan pertama lagi, dan sanggup berkorban apa sahaja demi melihat 'puterinya' tersenyum bahagia semula.
Dia tidak berputus asa menunggu sehingga Puteri Nur Aina dapat melupakan Iskandar Hafiz dan menerimanya dengan sepenuh hati. Malangnya, apabila Puteri Nur Aina mula menerimanya, Iskandar Hafiz kembali menagih kasih....
Puteri : "Hadirmu bagaikan seorang wira, menyelamatkan aku dari lembah sengsara, yang mengajar apa itu rasa cinta dan erti perasaan. Namun, yang seorang lagi cukup sempurna, setia mengubati lukaku, sentiasa ada saat aku memerlukan. Tanpamu aku lelah..."
Abang Is : "Kau bukannya yang pertama di hati, namun kaulah perempuan pertama aku nikahi, sehingga lidahku menjadi kelu untuk menyebut nama yang lain, menjadikan hanya dirimu perempuan terakhirku..."
Khalif : " Rasa cinta padamu tidak pernah pudar, walaupun nyawa bercerai dengan badan. Apa yang kuinginkan, hanyalah kebahagiaan dirimu, Puteriku...."
Apakah kesudahan kemelut kisah cinta mereka? Temui jawapan akhirnya dalam Usai.... Aku Terima Nikahnya


Komen MZP: blh tahan la novel nih...ade makna yang mendalam...MZP bg 6/10...perjalanan usia watak dlm nivel ni bermula sejak remaja sehingga berusia awl 40-an..jarang novel buat cerita yang mcm nih....puteri ni 1st kawin dgn Iskandar, kemudian cerai then kawin dgn Khalif, kwn baik Iskandar..tp x lame kemudian Khalif meninggal disebbkan penyakit brain tumor...akhirnya Puteri kawin semula dengan Iskandar..Puteri dikurniakan 2 oarng anak..nak tau sape??ha...jgn lupe beli novel ni tau..
chow dulu...zazzzzz...

Monday, 5 March 2012

LIRIK LAGU ~ ASMIDAR VBSR (BIAR SAMPAI KE BINTANG) ~

ASSALAMUALAIKUM uolz....hope uolz sihat la yew....ape korg buat arini???MZP arini  pnt la...ade ksls petang td...(kelas 3 jam jekot arini)..uols tengok x rancgan TV3 yang pasal VOKAL BUKAN SEKADAR RUPA???MZP x tgk la tp MZP tahu la sape yg meng kan..asmidar kan3...ekekeke.sore die bez tau....kite ni nak jadi penyanyi x semestinya kne ade rupa..yg paling utama ialah bakat..kalo rupa ade tp bakat x seberapa...terima ksh byk2 jela...MZP pon x tringn nk dgr lagu die...hahaha...MZP suka sgt lagu BIAR SAMPAI KE BINTANG ni...lagu ni bagi makna yang tersendri tau...kalo x cye..nah...amik uolz...lagu asmidar ni..dongar sendiri eh....


ASMIDAR
VOKAL BUKAN SEKADAR RUPA


BIAR MIMPI-MIMPI KITA
JEJAK SAMPAI KE BINTANG
WALAU HARUS MENGGAPAI AWAN
MENONGKAH ARUS INI

AKU TAHU BUKAN MUDAH
TAPI MIMPI INI HARUS SATU

TIADA GUNUNG YANG TERLALU TINGGI
TIADA LAUT YANG TERLALU LUAS
TUK MEREKA YANG MEMISAHKAN KITA
DARI MIMPI-MIMPI KITA INI
JANGAN RESAH INI TAKDIR
TUHAN MENDENGARNYA
TUK MEMBAWA MIMPI-MIMPI KITA

BIAR MIMPI SAMPAI KE BINTANG
KERNA KITA SEMUA TAHU
KERANA INI IMPIAN
SETIA SATU DARI KITA


TIADA GUNUNG YANG TERLALU TINGGI
TIADA LAUT YANG TERLALU LUAS
TUK MEREKA YANG MEMISAHKAN KITA
DARI MIMPI-MIMPI KITA INI
JANGAN RESAH INI TAKDIR
TUHAN MENDENGARNYA
TUK MEMBAWA MIMPI-MIMPI KITA
MENUJU KE BINTANG



video